Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Pink Floyd


























Οι Pink Floyd είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που συνθέτουν την ιστορία του κλασσικού ροκ, αφού μέσα από το έργο τους κατάφεραν να θεωρούνται μια από τις σπουδαιότερες μπάντες που χάραξαν χρυσές νότες στο πεντάγραμμο της ροκ μουσικής και όχι μόνο. 

Μια μπάντα που πάντα χαρακτηριζόταν από έμπνευση, πρωτοτυπία, δημιουργικότητα, φαντασία και ευφυία, μα πάνω από όλα αγάπη για τη μουσική, στοιχεία που τους οδήγησαν σε πρωτοποριακές για την εποχή τους συνθέσεις, συγκινησιακά φορτισμένους στίχους, πειραματικές ενορχηστρώσεις, ευφάνταστα εξώφυλλα και θεαματικότατες συναυλίες. Συγκαταλέγονται στα πιο επιτυχημένα, εμπορικά, ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών, αφού υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει, συνολικά, πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμς παγκοσμίως. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει ακούσει τα άλμπουμς "The Wall", "Dark Side Of The Moon" ή "Wish You Were Here" και να μην έχει αναγνωρίσει την αξία του συγκροτήματος.

Ας γυρίσουμε πίσω τις σελίδες της ροκ ιστορίας, φτάνοντας στη δεκαετία του '60. Στο Cambridge της Aγγλίας, οι Roger Keith 'Syd' Barrett (κιθάρα/φωνητικά), Roger Waters (μπάσο/φωνητικά), Nick Mason (τύμπανα) και Richard Wright (πλήκτρα) σχημάτισαν τους Pink Floyd, που πήραν το όνομά τους από τους blues μουσικούς Pink Anderson και Floyd Council. Εντάχθηκαν δυναμικά στο βρετανικό ψυχεδελικό κίνημα, με εμφανίσεις στο φημισμένο κλαμπ UFO, δίνοντας μουσική έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και ιδιαίτερο βάρος στα οπτικά εφέ και τους ειδικούς φωτισμούς κατά τις ζωντανές τους εμφανίσεις.

Ξεκίνησαν με δυο singles: το "Arnold Layne" και το "See Emily Play". To πρώτο τους άλμπουμ ήταν το ψυχεδελικότατο "The Piper At The Gates Of Dawn" (1967), το οποίο ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα της ποιότητας του συγκροτήματος.

Ο Barret συνείσφερε πολλά, αλλά σταδιακά η κατάχρηση παραισθητικών ναρκωτικών τον έκανε να χάνεται μέσα στον εαυτό του με σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας. Tα υπόλοιπα μέλη, φοβούμενα μια συνολική κατάρρευση του συγκροτήματος, πρόσθεσαν στη σύνθεση τον David Gilmour (κιθάρα/φωνητικά) τον Φεβρουάριο του 1968. H αποχώρηση του Barrett, ήρθε τον Aπρίλιο σαν φυσικό επόμενο. 

Συνέχισαν με τα άλμπουμς "A Saucerful Of Secrets", "More", "Ummagumma", "Atom Heart Mother", ενώ η μαγνητοσκόπηση της live εμφάνισής τους στον ηφαιστειακό κρατήρα της Πομπηίας επρόκειτο να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά βίντεο.

Παράλληλα, το γκρουπ άρχισε να εξελίσσει ένα παρακλάδι του Progressive Rock με επικά θέματα και μεγαλειώδεις αναπτύξεις. Mετά το "Meddle", ήρθε η κοσμογονία του "Dark Side Of The Moon", μιας από τις πιο επιτυχημένες ηχογραφήσεις όλων των εποχών, με πωλήσεις οι οποίες έχουν φτάσει τα 50 εκατομμύρια αντίτυπα. Ήταν μια δουλειά που για πρώτη φορά καθιέρωσε τον Waters σαν σημαντικό στιχουργό και τον Gilmour σαν ήρωα της κιθάρας, ενώ μεγάλη ήταν η σημασία του άλμπουμ και από τεχνική άποψη.

Στο ίδιο περίπου ύφος ακολούθησε το "Wish You Were Here", το οποίο ήταν αφιερωμένο στον ιδρυτή του συγκροτήματος Syd Barrett, ενώ το εξώφυλλο του "Animals" εισήγαγε για πρώτη φορά την εικόνα του φουσκωτού γουρουνιού που έκτοτε συνδέθηκε με το γκρουπ και ιδιαίτερα με τις ζωντανές του εμφανίσεις.

Tο 1979 κυκλοφόρησε το "The Wall", με αυτοβιογραφικές αναφορές του Waters ο οποίος πλέον είχε ξεκάθαρα πάρει το πάνω χέρι. Στο "The Wall" βασίστηκε το ομώνυμο φιλμ του 1982 με πρωταγωνιστή τον Bob Geldof (Boomtown Rats) και πρωτοποριακά κινούμενα σχέδια από τον Gerald Scarfe, ο οποίος είχε σχεδιάσει το εξώφυλλο του άλμπουμ. Ο αριθμός των πωλήσεων ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια. Επίσης, το "The Wall" θεωρείται το καλύτερο σε πωλήσεις διπλό άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής.

Ακολούθησε η απόλυση του Wright από τον Waters και η κυκλοφορία του δίσκου "Final Cut", ενώ το 1985 ο μπασίστας και τραγουδιστής του γκρουπ Roger Waters αποχώρησε από το συγκρότημα για να κάνει σόλο καρίερα και κυνήγησε δικαστικά τους υπόλοιπους (Gilmour, Mason και Wright, ο οποίος επέστρεψε) όταν αυτοί συνέχισαν τους δίσκους και τις συναυλίες διατηρώντας το όνομα Pink Floyd. Τελικά επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος τους επέτρεψε χρήση του ονόματος και των περισσοτέρων τραγουδιών. Οι Pink Floyd, χωρίς τον Waters, συνέχισαν τις δισκογραφικές επιτυχίες με το "A Momentary Lapse of Reason" και "The Division Bell", καθώς και παγκόσμιες περιοδείες που είχαν σημαντική αποδοχή από το κοινό τους. Προχώρησαν και στη μαγνητοσκόπηση ενός εντυπωσιακού μουσικού DVD, με τίτλο P.U.L.S.E. από τις συναυλίες που έδωσε το συγκρότημα στο "Earls Court" του Λονδίνου, το 1994.

Έντεκα χρόνια μετά, το συγκρότημα επανενώθηκε (δηλαδή επέστρεψε προσωρινά ο Waters) στη μεγαλύτερη σε όγκο συναυλία των Pink Floyd η οποία έγινε στο Λονδίνο στις 2 Ιουλίου 2005 ("London Live 8 concert"). Σε συνέντευξη του στις 2 Φεβρουαρίου του 2006 στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica", ο Gilmour δήλωσε ότι το γκρουπ δεν θα κυκλοφορήσει νέο υλικό παρ' όλο που ορισμένα από τα μέλη του σκοπεύουν να ακολουθήσουν σόλο πορεία ή ακόμα και να συνεργαστούν μεταξύ τους σε επόμενες δουλειές τους.

Από τότε ο Roger Waters (συνήθως μαζί με τον Nick Mason) και ο David Gilmour (με τον Richard Wright) περιοδεύουν ξεχωριστά παίζοντας τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά κυρίως επανεκτελώντας τα ιστορικά τραγούδια που δημιούργησαν ως συγκρότημα. Η πιθανότητα άλλης επανένωσης δεν είχε αποκλειστεί ούτε από τον Mason ούτε τον Gilmour, ωστόσο κάτι τέτοιο κατέστη αμφίβολο με τον θάνατο του Wright από καρκίνο στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.

Ο Roger Waters πραγματοποιεί τη μεγαλειώδη του επιστροφή στην Ευρώπη για το 2013 με το οπτικοακουστικό του αριστούργημα, The Wall. Η περιοδεία του 2013 θα πραγματοποιηθεί σε 25 μεγαλοπρεπή στάδια όπως το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το Wembley του Λονδίνου, το Stade de France στο Παρίσι, το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, το Αmsterdam Arena και το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. 

Ο Roger Waters δηλώνει: "Είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος που επιστρέφουμε με το The Wall στην Ευρώπη. Έχω επανασχεδιάσει το show ειδικά για μεγάλους συναυλιακούς χώρους. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ καλό. Ακόμη πιο εντυπωσιακό, συγκινητικό και δραματικό από ποτέ. Η συγκεκριμένη παραγωγή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί 40 χρόνια πριν. Δε θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ικανοποιητικά τη συναισθηματική, μουσική και θεατρική απόδοση του έργου. Με τη βοήθεια όμως της σύγχρονης τεχνολογίας αυτό είναι πλέον εφικτό."

Δισκογραφία

PinkFloyd-album-piperatthegatesofdawn.jpg
5 Αυγούστου, 1967 The Piper At The Gates Of Dawn
PinkFloyd-album-saucerfulofsecrets.jpg
29 Ιουνίου, 1968 A Saucerful Of Secrets
MoreCover.jpg
27 Ιουλίου, 1969 Music From The Film More
PinkFloyd-album-ummagummastudio.jpg
25 Οκτωβρίου, 1969 Ummagumma
AtomHeartMotherCover.jpeg
10 Οκτωβρίου, 1970 Atom Heart Mother
MeddleCover.jpeg
30 Οκτωβρίου, 1971 Meddle

3 Ιουνίου, 1972 Obscured By Clouds
Dark Side of the Moon.jpg
23 Μαρτίου, 1973 The Dark Side Of The Moon
WishYouWereHere.jpg
15 Ιανουαρίου, 1975 Wish You Were Here
Pink Floyd-Animals-Frontal.jpg
23 Ιανουαρίου, 1977 Animals
PinkfloydThewallcover.jpg
30 Νοεμβρίου, 1979 The Wall
Thefinalcutcover.jpg
23 Μαρτίου, 1983 The Final Cut
Lapse-l.jpg
7 Σεπτεμβρίου, 1987 A Momentary Lapse Of Reason
Delsound.gif
22 Νοεμβρίου, 1988 Delicate Sound Of Thunder
Pink floyd the division bell front.jpg
30 Μαρτίου, 1994 The Division Bell
Pulse2.jpg
23 Μαΐου, 1995 P*U*L*S*E

10 Απριλίου, 2000 Is There Anybody Out There? - The Wall Live 1980 - 81


 








Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.pinkfloyd.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου