Τρίτη 7 Μαΐου 2013

NIRVANA



Οι Nirvana είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα παγκοσμίως. Για τους πλείστους θεωρείται το κορυφαίο συγκρότημα της δεκαετίας του 1990. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους μία απίστευτη ροκ κληρονομιά και στιγμάτισαν με τα τραγούδια τους μία ολόκληρη γενιά.


Δημιουργήθηκαν το 1987 στην Ουάσινγκτον από τον τραγουδιστή / κιθαρίστα Kurt Cobain, τον μπασίστα Krist Novoselic και τον ντράμερ Dave Grohl, ο οποίος εντάχθηκε στο γκρούπ το 1990.

Πριν καταλήξουν στο τελικό τους όνομα, άλλαξαν μια σειρά ονομάτων συμπεριλαμβανομένων των Skid Row, Pen Cap Chew, και Ted Ed Fred. O Kurt Cobain δήλωσε ότι το όνομα Nirvana επιλέχτηκε επειδή "Θέλησα ένα όνομα που ήταν κάπως όμορφο ή συμπαθητικό και ωραίο αντί ενός άγριου punk rock ονόματος όπως Angry Samoans."

Η πρώτη κυκλοφορία των Nirvana ήταν το single "Love Buzz / Big Cheese" το 1988 για την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία του Σιάτλ, Sub Pop.

Το πρώτο τους album με τίτλο "Bleach" κυκλοφορεί το 1989.

Απογοητευμένοι με τη συνεργασία τους με τη Sub Pop, οι Nirvana αποφασίζουν να ψάξουν για συμφωνία με μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία. Έτσι, υπογράφουν στην DGC Records το 1990.

Το 1991 κυκλοφορούν το επόμενο τους album "Nevermind" που περιλαμβάνει το βασικό single "Smells Like Teen Spirit", το οποίο γνώριζει τεράστια επιτυχία και για πολλούς θεωρείται ο ύμνος της δεκαετίας.

Τo "Nevermind" ήταν ο δίσκος που τους έκανε γνωστούς παγκοσμίως. Αρχικά, η εταιρεία είχε στόχο να πουλήσει 250.000 αντίτυπα. Tον Ιανουάριο του 1992 το "Νevermind" έφτασε στο νούμερο 1 του Billboard και τελικώς πούλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Οι Nirvana ξεφεύγουν από τα κυρίαρχα είδη της δεκαετίας του 1980 και αναδεικνύουν το είδος της alternative και grunge rock. Ο frontman τους, Kurt Сοbain, αποκαλείται από τα μέσα ως ο "εκπρόσωπος μιας γενιάς", της αποκαλούμενης Generation X. Ο εκδότης του περιοδικού Rolling Stone, David Fricke, χαρακτήρισε τον Cobain "John Lennon" του grunge.

To 1993 κυκλοφορύν το τρίτο τους album "In Utero", με λιγότερο mainstream ήχο, το οποίο μπορεί να μη φτάνει σε πωλήσεις την επιτυχία του "Nevermind", αλλά κάνει ντεμπούτο στο νούμερο 1 του αμερικάνικου chart και γίνεται 5 φορές πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Τον Νοέμβριο του 1993 ηχογραφούν στη Νέα Υόρκη για το μουσικό κανάλι MΤV μια unplugged έκδοση τραγουδιών.

Το συγκρότημα δυστυχώς διαλύεται με το θάνατο του Kurt Cobain το 1994. Η μουσική τους, όμως, συνεχίζει να έχει σημαντική επιρροή και πρωτόγνωρη δημοτικότητα και στα χρόνια που ακολουθούν.

Συνολικά έχουν πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια δίσκους στις Η.Π.Α. και πάνω από 50 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Kurt Cobain αντιμετώπισε προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες. Βρέθηκε νεκρός στην κατοικία του στο Σιάτλ, στις 8 Απριλίου 1994, σε ηλικία 27 ετών. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι ο θάνατος του ήταν δολοφονία. Ο Cobain είχε παντρευτεί στις 24 Φεβρουαρίου 1992 την τραγουδίστρια Courtney Love, αρχηγό του συγκροτήματος Hole, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, την Frances Bean.

Δισκογραφία
  • Bleach (1989)
  • Nevermind (1991)
  • In Utero (1993)





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου