Κυριακή 28 Απριλίου 2013

The Beatles



Πραγματικά, δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τα αφιερώματά μας από άλλο συγκρότημα εκτός από αυτό. Πρόκειται για το διασημότερο και επιδραστικότερο συγκρότημα στην ιστορία της μουσικής. Σχηματίστηκε το 1959 στο Λίβερπουλ και ξεκίνησε μια πορεία προς την επιτυχία που έμελλε να αφήσει εποχή. Ήταν οι πρώτοι που τραγούδησαν δικά τους τραγούδια, αφού μέχρι τότε όλοι τραγουδούσαν συνθέσεις άλλων.


Τον Αύγουστο του 1962 παίρνοντας την τελική τους μορφή με τους John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr κυκλοφορούν το πρώτο τους single "Love Me Do", καθιερώνουν το προσωπικό τους στυλ με το ιδιαίτερο κούρεμα και τα σακάκια δίχως κολάρο και το "She Loves You" γίνεται το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Βρετανίας.


Με την κυκλοφορία των πρώτων τους albums "Please Please Me" και "With The Beatles" γνωρίζουν τεράστια επιτυχία σε σημείο που προκαλείται υστερία στο κοινό, μια κατάσταση που ονομάστηκε Beatlemania. Παίζουν στα μεγάλα clubs του Λονδίνου, εμφανίζονται στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, το Νόεμβριο του 1963 παίζουν για τη βασίλισσα κι ενώ τα κορίτσια λυποθημούν στα αεροδρόμια κατακτούν τη Σουηδία και τη Γαλλία. Τον Ιανουάριο του 1964 βρίσκονται στο Παρίσι και μαθαίνουν ότι είναι Νο.1 στην Αμερική. Tαξιδεύουν στις H.Π.A. και η εμφάνιση τους σε τηλεοπτικό show σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης. Επιστρέφουν στο Λονδίνο με τιμές ηρώων, έχοντας ανοίξει το δρόμο για την "Bρετανική Eισβολή" όπως ονομάστηκε η ακόλουθη διάκριση των βρετανικών συγκροτημάτων στα αμερικανικά charts.


Το 1964 κυκλοφορούν το "Α Hard Day's Night" με το πρώτο τους film και σύντομα ακολουθεί το "Beatles for Sale" και το "Help". O Paul γράφει το "Yesterday", του οποίου τη μελωδία σύνθεσε στον ύπνο του και έγινε ένα από τα τραγούδια με τις περισσότερες διασκευές, αφού ενέπνευσε χιλιάδες καλλιτέχνες. Στο Buckingham παρασημοφορούνται από τη βασίλισσα. Στη Nέα Yόρκη, τον Aύγουστο του ‘65 είναι το πρώτο γκρουπ που παίζει σε στάδιο μπέιζμπωλ. Σταδιακά αρχίζουν την παραγωγή πιο περιπετειώδους μουσικής, που οδηγεί σε δίσκους σαν το "Rubber Soul" και το "Revolver".


Tο καλοκαίρι του ‘66 ο Lennon δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι Beatles είναι πιο διάσημοι από τον Iησού, προκαλώντας κατακραυγή, που εντείνεται όταν ο Paul παραδέχεται στην τηλεόραση ότι έχει πάρει LSD. Δίνουν την τελευταία ζωντανή συναυλία της καριέρας τους στο Σαν Φρανσίσκο. Ενώ ετοιμάζεται το επόμενό τους φιλμ, σε ύφος ντοκιμαντέρ (αν και σουρεαλιστικό), το “Magical Mystery Tour”, κυκλοφορεί το "Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band", το οποίο για πολλούς μουσικούς κριτικούς αποτελεί το σημαντικότερο album της ροκ μουσικής. Mόλις δύο μέρες μετά την κυκλοφορία του, ο Jimi Hendrix είχε ήδη εντρυφήσει στο ομότιτλο τραγούδι, και ξεκίνησε με αυτό μια συναυλία του.

Στις 25 Iουνίου 1967, στην πρώτη παγκόσμια ταυτόχρονη μετάδοση μέσω δορυφόρου, τραγουδούν το "All You Need Is Love" σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν μια από τις πιο δυνατές, ιστορικά και συναισθηματικά, στιγμές στην ιστορία της ροκ μουσικής.


Iδρύουν φιλόδοξα την Apple Records, που στεγάζει επιχειρηματικά όλες τους τις δραστηριότητες.  Κυκλοφορούν το "The Beatles" (The White Album) και το "Yellow Submarine".

Θριαμβικά, με το "Abbey Road" και το "Let It Be" (που είναι τελικά το τελευταίο τους album, το τελευταίο τους film, αλλά και το τελευταίο τους live), η ιστορία των Beatles φτάνει στο τέλος της, όχι όμως και η μουσική τους που παραμένει αθάνατη και όσο περνούν τα χρόνια αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία.


Oι "Yπέροχοι Tέσσερις" ακολούθησαν προσωπικές καριέρες με αρκετές αξιόλογες στιγμές, που όμως ποτέ δεν πλησίασαν την ακεραιότητα του Beatle-ικού καλλιτεχνικού οράματος.


Tον Δεκέμβριο του 1980 ο Lennon δολοφονείται έξω από το σπίτι του στη Nέα Yόρκη από έναν παρανοϊκό, ο οποίος νωρίτερα του είχε ζητήσει αυτόγραφο και στις 30 Νοεμβρίου του 2001 ο Harrison πεθαίνει από καρκίνο στο Los Angeles.

Δισκογραφία:

  • Please Please Me (1963)
  • With the Beatles (1963)
  • A Hard Day's Night (1964)
  • Beatles for Sale (1964)
  • Help! (1965)
  • Rubber Soul (1965)
  • Revolver (1966)
  • Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
  • The Beatles (1968)
  • Yellow Submarine (1969)
  • Abbey Road (1969)
  • Let It Be (1970)












" Ποτέ μα ποτέ ξανά μια υπερβολή δεν είχε τόση πολλή βάση, όσο το να πεις ότι αν δεν υπήρχαν οι Beatles, σήμερα θα ακούγαμε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως μουσική... "

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου